10 tips om met stress om te gaan

Wie last heeft van (aanhoudende) stress, kan daar zelf mee aan de slag. Sommige mensen slagen erin de bron van hun stress te identificeren, aan te pakken en te laten verminderen. Ook de gevolgen die stress op de gezondheid heeft gehad, kunnen daardoor afnemen. Maar het is een flinke opgave. Eentje die om bewustwording, compassie, tijd, vallen en opstaan, geduld en doorzettingsvermogen vraagt. Dat is een veeleisend lijstje.

Daarom is het goed om stress, de bron en de gevolgen ervan samen aan te pakken. Een professional, zoals een stress- en traumamanager, kan helpen om een gezonde route te vinden. Toch hebben we tien belangrijke stappen die een bijdrage kunnen leveren op een rijtje gezet. Hieronder vind je ze, in willekeurige volgorde.

Omgaan met stress

  • Ken jezelf. Onderzoek hoe het met jou gaat. Vertoon je symptomen van stress, zoals slapeloosheid, boosheid, depressie, vermoeidheid of drankgebruik? 
  • Kom in actie. Als je symptomen van stress ervaart, klein of groot, is het belangrijk om daarmee aan de slag te gaan. De bron van stress – zeker van aanhoudende stress – verdwijnt zelden vanzelf.
  • Blijf in contact. Familie, vrienden en bepaalde organisaties kunnen jou emotionele en praktische ondersteuning bieden. Sta anderen toe om jou te helpen.
  • Zoek hulp. Een professionele, gekwalificeerde zorgverlener kan jou helpen als je er zelf niet meer uitkomt. Er zijn veel mogelijkheden; er is ongetwijfeld een optie die bij jou past.
  • Zoek zorg. Ook de gevolgen die stress op je gezondheid heeft gehad, verdienen aandacht. Daar kun je al mee aan de slag voordat je de bron van de stress aangepakt hebt. 
  • Zoek methoden. Er zijn allerlei programma’s en manieren om met stress om te gaan. Denk aan yoga, meditatie, wandelen, mindfulness en tai chi. Onderzoek wat bij jou past.
  • Stel prioriteiten. Wat is echt belangrijk, wat kan wachten en wat hoort niet op jouw takenlijstje te staan? Sta stil bij je eerste reactie op die vragen en onderzoek de juistheid ervan. 
  • Erken wat lukt. Sluit je dag af door vast te stellen wat je allemaal bereikt hebt die dag. Wat is goed gegaan? Waar ben je trots op? Wat je aandacht geeft, groeit. Dus besteed aandacht aan het positieve.
  • Plan voor jezelf. Je allergrootste prioriteit ben jijzelf. Want alleen als jij gezond bent, lekker in je vel zit en energie hebt, kun je er ook voor anderen zijn. Dus plan tijd in voor ontspanning.
  • Beweeg! Letterlijk en figuurlijk. Wandel en fiets voor mentale rust en een betere stemming. En blijf actie ondernemen om je stress aan te pakken. Vanuit beweging ontstaat gezondheid.

Meer weten?

Een stress- en traumamanager is ervoor opgeleid om mensen met (chronische) stress te begeleiden. Ook op de werkvloer. Heb je zelf interesse om stress- en traumamanager te worden? Kijk dan eens naar ons opleidingsprogramma. 

Bericht delen: